Rejestracja nowych kont online w różnych sklepach, punktach społecznościowych i na innych stronach internetowych jest dość prosta. Przed zbyt długim czasem każdy użytkownik internetu otwiera dziesiątki różnych kont, aw wielu przypadkach może skończyć z więcej niż może nawet zapamiętać.

Oczywiście, oprócz otwierania kont online, możesz czasem zdecydować, że chcesz je zamknąć, czy to ze względu na zmianę drobnego druku Warunków korzystania z usługi, czy może po prostu znudziła Cię dana usługa ( lub może przypadkowo utworzono zduplikowane konto).

Należy pamiętać, że niektóre konta oferują opcję dezaktywacji, która pozwala użytkownikowi wrócić i wznowić działalność w późniejszym terminie. Jeśli jednak skorzystasz z tej trasy, twoje dane nie zostaną usunięte z serwerów firmy (po prostu tam się uśpią).

Jeśli chcesz, aby wszystkie Twoje dane zostały usunięte – podejście „spalonej ziemi” do zamknięcia konta – to musisz wprowadzić pełne usunięcie konta, aby usunąć je w 100% wraz z całą opublikowaną treścią. Jeśli nie masz nic przeciwko temu – pamiętaj, że wszystkie treści nie będą już dostępne – oto, jak zamknąć konto w pięciu popularnych usługach online.

  • Omówiliśmy także, jak zachować bezpieczeństwo w Internecie

Amazonka

Amazon pozostaje numerem jeden wśród sprzedawców internetowych, grając w zeszłym roku 178 miliardów dolarów (około 140 miliardów funtów) w sprzedaży netto, ale może chcesz robić zakupy gdzie indziej? W takim przypadku, w ten sposób zamkniesz swoje konto Amazon, ale pamiętaj, że kiedy to zrobisz, utracisz dostęp do wszystkich wcześniej opublikowanych recenzji online lub zakupionych treści cyfrowych (takich jak utwory z Amazon Music). Istnieje strona informacyjna – zatytułowana „O zamknięciu konta” – która szczegółowo określa, do czego tracisz dostęp.

Niestety, nie ma bezpośredniego sposobu na zamknięcie konta Amazon. Zamiast tego należy przejść na stronę „Skontaktuj się z nami”, która znajduje się u dołu strony zamknięcia konta, a następnie przechodzi do pola logowania. Następnie prosi użytkownika o przejrzenie różnych opcji, a żaden z nich nie usuwa konta – więc staje się to prośbą o zapis. Wygląda na to, że Amazon nie chce, żeby klienci odeszli!

Facebook

Facebook nadal jest najpopularniejszą witryną w mediach społecznościowych, z 2,23 miliarda aktywnych użytkowników miesięcznie w drugim kwartale 2018 roku i 1,47 miliarda dzienników dziennie. Dla tych, którzy chcą opuścić witrynę, Facebook oferuje opcję dezaktywacji, która zachowa dane właściciela konta do późniejszego wykorzystania, a także bardziej trwałe podejście do usuwania konta.

W przypadku tego ostatniego, wszystko, co zostało opublikowane, zostanie trwale usunięte, a użytkownik straci dostęp do usługi Facebook Messenger, a inne usługi, które mogą być używane z loginem Facebook, takim jak Spotify, nie będą już dostępne za pośrednictwem tych środków.

Aby kontynuować usuwanie konta, przejdź do Ustawień za pomocą strzałki w dół w prawym górnym rogu dowolnej strony na Facebooku. Następnie kliknij na swoje dane na Facebooku, gdzie istnieje możliwość usunięcia konta – musisz podać swoje hasło. Użytkownicy otrzymują 30-dniowy okres karencji, aby anulować usunięcie konta, jeśli zmienili zdanie.

Google

Twoje konto Google zapewnia dostęp do wielu głównych usług firmy, w tym Gmaila, Dysku Google, Google Hangouts, Kalendarza Google i Zdjęć Google, nie wspominając o tym, że są one powiązane z Twoim Chromebookiem i smartfonem z Androidem, jeśli jesteś właścicielem. Pamiętaj, że usunięcie konta Google spowoduje utratę dostępu do muzyki i filmów w Google Play.

Jeśli jednak nadal jesteś przekonany, że chcesz pozbyć się Google z życia online, znajdziesz sposób na stronie pomocy Google, w której znajduje się wpis „Usuwanie konta Google”.

Podczas tego procesu Google wskaże wszystkie dane, do których utracisz dostęp, aw trzecim kroku podrzędnym numerem jeden zostanie podany link umożliwiający usunięcie, po czym najpierw zostaniesz poproszony o zalogowanie się. konto.

Na następnej stronie zostaną wyświetlone wszystkie usługi Google, które były używane z kontem Google, a będziesz mieć możliwość pobrania wszelkich danych, które chcesz zachować. U dołu strony znajduje się potwierdzenie, że chcesz kontynuować, a konto zostanie usunięte.

Istnieje również możliwość odzyskania konta „niedawno usuniętego”, chociaż nie ma podanego czasu, w którym należy ponownie aktywować usunięte konto.

Instagram

Instagram pozostaje popularną platformą mediów społecznościowych skupiającą się na obrazie, z około miliardem aktywnych użytkowników miesięcznie i ponad 100 milionami zdjęć i filmów przesyłanych codziennie. Jeśli jednak jesteś już zmęczony usługą, oto, jak możesz wyjść ze sceny lewej.

Podobnie jak inne witryny, Instagram oferuje – i rzeczywiście zachęca – opcję tymczasowego wyłączenia konta, aby użytkownicy mogli zrobić sobie przerwę i potencjalnie wznowić działalność w późniejszym terminie. Opcja usunięcia konta jest stała i usuwa profil, obrazy, filmy i komentarze za jednym zamachem.

Dla tych, którzy chcą kontynuować, strona Instagram o trafnej nazwie „Usuń swoje konto” jest punktem wyjściowym tego procesu. W pierwszym kroku Instagram udostępnia link do rozpoczęcia procesu usuwania, który wymaga zalogowania. Narkomani muszą wiedzieć, że wymaga to zalogowania się z komputera i nie można tego zrobić z poziomu aplikacji telefonu. Należy podać powód usunięcia, a następnie kliknąć opcję „Usuń trwale moje konto”, aby zamknąć umowę.

Microsoft

Konto Microsoft, z pojedynczym logowaniem, jest połączone z wieloma innymi usługami, w tym popularną usługą poczty internetowej Outlook.com, pakietem internetowym Office 365, usługą Xbox Live, usługą komunikacyjną Skype i OneDrive.

Ponadto pamiętaj, że jeśli korzystasz z komputera z systemem Windows, musisz zalogować się na swoje konto Microsoft, co czyni to konto bardzo ważnym dla większości użytkowników. Warto również zauważyć, że jeśli chcesz usunąć konto Microsoft, wszelkie pieniądze w nim zostaną utracone po zamknięciu konta.

Aby zamknąć konto, przejdź do tej strony informacyjnej, zwanej odpowiednio „Jak zamknąć konto Microsoft”. Następnie wyszukaj sekcję w połowie strony zatytułowaną „Aby zamknąć konto” i postępuj zgodnie z linkiem podanym w kroku pierwszym. Spowoduje to zalogowanie się na Twoje konto – co jest ważnym krokiem w celu sprawdzenia, czy prawdziwy użytkownik żąda usunięcia – prawidłowe konto jest następnie potwierdzane, wybrano przyczynę zamknięcia, a konto można oznaczyć do zamknięcia.

Należy pamiętać, że firma Microsoft oświadcza, że ​​czeka na 60 dni przed usunięciem konta na zawsze, i w tym czasie konto może zostać ponownie aktywowane w przypadku zmiany zdania.

  • Chroń swoją tożsamość za pomocą naszego przewodnika, jak zachować prawdziwą anonimowość w Internecie